Zoološka zbirka Andrije Lesingera

U Čakovečkoj ulici 64a nalazi se privatna zbirka uglednog ekologa, ornitologa i konzervatora Andrije Lesingera. Kao djelatnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Lesinger je 1960. godine otišao iz Međimurja u Dubrovnik, gdje je radio na poslovima prepariranja koje je i unaprijedio pa su njegove inovacije jedinstvene u svijetu. Njegova bogata zbirka broji više od tisuću primjeraka prepariranih životinja: riba, rakova, školjkaša, medvjeda, srna, ptica, zečeva, vjeverica,…

TKO JE ANDRIJA LESINGER

Veliki ljubitelj prirode, ekolog, zoopreparator, dermoplastičar i ornitolog Andrija Lesinger iz Nedelišća,  porijeklom iz Goričana, već je u ranoj mladosti započeo  istraživati prirodu i posebno ptičji i životinjski svijet. Bio je jedan od najvećih iskrenih boraca za očuvanje prirode,  koji je svoje ogromno znanje i ljubav spram prirode prenosio na mlađe. O njemu je snimljen i TV film, a uz njegovu pomoć doktoriralo je tijekom godina nekoliko mladih doktora znanosti iz područja ornitologije.

Do eksponata je dolazio na način da su mu lovci kao velikom stručnjaku donosili  ptice i druge životinje. Nije volio ubijati, radije je promatrao i snimao fotoaparatom i kamerom ptičji i životinjski svijet, čuvajući ga. Bio je i veliki domoljub, malo je poznato da je njegova dragocjena oprema za promatranje ptica korištena u prvim danima Domovinskog rata.

Umro je 2010. godine u osamdeset i drugoj godini života, ostavivši impozantnu zbirku eksponata  ali i dragocjeno mnoštvo zapisa o prirodi Hrvatske i Međimurja koju je stvarao još s ocem Andrijom, kao i zapise iz Dubrovnika i drugih krajeva gdje je boravio.

Za života nije stigao završiti inventarizaciju građe, mnogo toga ostalo je u zapisima s terena, a ostao je neostvaren i njegov san o muzeju u Nedelišću. Danas na inventarizaciji njegove zbirke rade kćerke Zdenka i Ljiljana u suradnji s Gradskim muzejem Varaždin.

Andrija Lesinger je kao djelatnik JAZU (kasnije Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti), 1960. godine otišao iz Međimurja u Dubrovnik, gdje je boravio punih trideset godina. U Dubrovniku je radio na poslovima prepariranja koje je unaprijedio, pa su njegove inovacije za morske organizme jedinstvene u svijetu. Usprkos atraktivnim poslovnim ponudama iz inozemstva, odlučio je ostati u Hrvatskoj i vratiti se u rodni kraj.

NEPROCJENJIVA OSTAVŠTINA ANDRIJE LESINGERA

Kompletna ostavština Andrije Lesingera sadrži više od tisuću eksponata, a može se podijeliti na više zbirki. Prema njegovoj podjeli, to su: sistematska izložbena zbirka ptica, sistematska izložbena zbirka sisavaca, sistematska izložbena zbirka riba Jadrana, zbirka bodljikaša Jadranskog mora, sistematska zbirka puževa, školjaka i koralja, sistematska zbirka leptira, zatim, zbirka leptira izrađena “klasičnim” načinom, ekološki prikazi ptica u okolišu, pokretna izložba za škole, znanstvena zbirka slatkovodnih riba Dunavskog sliva Međimurske i Varaždinske županije, zbirka malih životinja u prozirnim masama, mnoštvo dijapozitiva, fotografija, video materijala i zapisa te dnevnika s terenskih istraživanja.

Prema kronologiji nastanka, današnju veliku zbirku stvarale su tri generacije obitelji Lesinger.

Najstariju cjelinu čine eksponati njegova oca Andrije Lesingera (starijeg) iz Goričana, ta je zbirka danas sastavni dio velike zbirke u Nedelišću, a nastajala je od 1933. godine, kao i dio eksponata koje su zajednički izradili. Dio eksponata izradio je i mladi Andrija Lesinger proučavajući šume i prirodu Međimurja, a pomagale su mu kćerke Zdenka i Ljiljana, koje su također zooprepraratori po struci.

Najveći dio eksponata nastao je u Dubrovniku gdje boravi trideset godina. Zbog profesionalne bolesti Andrija Lesinger mora potpuno prestati raditi, no i dalje usavršava tehnike izrade preparata. Oko 400 preparata izradio je svojom posebnom tehnikom prvi put u svijetu.

Nakon njegova povratka u Nedelišće nastala je i znanstvena zbirka riba Podunavskog sliva odnosno Mure i Drave, a cijeli jedan dio života posvetio je proučavanju i prstenovanju labudova i drugih ptica Međimurja.

Sve svoje slobodno vrijeme, kao i vrijeme svoje obitelji, Andrija Lesinger je posvetio stvaranju svoje jedinstvene zbirke, koju danas održavaju njegove kćerke.

Napisao je i sedam knjiga koje su ostale u rukopisu, većinom stručnih, ali i znanstveno -popularnih te izradio prijedlog za rad prirodoslovnog muzeja na suvremenim  osnovama.

Privatna zbirka obitelji Lesinger stvarana kroz tri generacije je od neprocjenjive vrijednosti, a nakon što se provede inventarizacija, ona će postati još vrijednija, tako da se već može govoriti o budućem Prirodoslovno zoološkom muzeju Andrije Lesingera u Nedelišću.

(tekst: Josip Šimunko)

Skip to content