Studijsko putovanje u Baranju

Jednodnevno studijsko putovanje za svoje članove LAG Međimurski doli i bregi organizirao je 30. studenog, u suradnji s LAG-om Baranja, s kojim ostvaruje višegodišnju uspješnu suradnju te zajedničke projekte, zahvaljujući kojima će se bolje povezati ove dvije hrvatske regije na području održivog ruralnog razvoja. Međimurje i Baranja imaju svoje lokalne prepoznatljive vrijednosti na kojima dva LAG-a temelje uspješnu suradnju, a spona uspješne suradnje i razmjene pozitivnih iskustava u cjelovitom ruralnom razvoju je zavičajna zajednica Međimuraca koji žive u Baranji. Članovi LAG-a Međimurski doli i bregi na studijskom putovanju imali su prigodu upoznati dio bogate, višestoljetne vinogradarske tradicije u Baranji, koja im je predstavljena u svjetski poznatom podrumu tvrtke Belje u Kneževim Vinogradima. Beljski podrum, najveći u cijeloj Baranji, koji se proteže na tri podzemne etaže ukopane u Banovo brdo, prvi se puta spominje još u 16. stoljeću. U podrumu Belja nalazi se čak 71 bačva od najboljeg slavonskog hrasta u kojima se čuva gotovo 300 tisuća litara vrhunskog vina te vinska arhiva s više od 20 tisuća boca.

Na bogatoj gastronomskoj i enološkoj tradiciji Baranja posljednjih godina temelji i svoj uspješni turistički razvoj, koji je posebno uspješan u etno selu Karanac, gdje su u tradicijskim panonskim kućama s tipičnim trijemovima uređeni novi smještajni kapaciteti koji turistima nude posebni ugođaj izvorne tradicije i ladanjskog života. Članovi LAG-a Međimurski doli i bregi tako su posjetili Seosko gospodarstvo Ivica i Marica, koje je proglašeno najboljim seoskim domaćinstvom u Hrvatskoj, te vinariju Svijetli dvori u kojoj su posjetiteljima, uz vrhunska vina, ponuđeni i drugi tradicionalni poljoprivredni proizvodi – baranjski kulen, slanina, kobasice, paprika i domaći med. U Karancu, u poznatom etno – restoranu Baranjska kuća, članovi LAG-a kušali su odlične specijalitete od dunavske ribe te razgledali ulicu zaboravljenog vremena, koju je vlasnik ovog restorana uredio kako bi predstavio nekadašnju bogatu obrtničku tradiciju u Karancu.

Tijekom ovog studijskog putovanja po Baranji članovi LAG-a Međimurski doli i bregi imali su prigodu vidjeti niz primjera dobre prakse u ruralnom razvoju koji uspješno spajaju bogatu baštinu i tradicionalnu poljoprivrednu proizvodnju Baranje s novim trendovima i zahtjevima modernih potrošača, no prije svega vrlo uspješne primjere povezivanja dionika ruralnog razvoja te međusobnu suradnju lokalnih proizvođača i pružatelja usluga koji zajedno stvaraju novu ponudu i kvalitetu te tako ostvaruju dodanu vrijednost na dobrobit lokalne zajednice.

IZVOR: http://lag-medjimurskidoliibregi.hr/lag-medimurski-doli-bregi-organizirao-je-studijsko-putovanje-u-baranju/

 

Skip to content