Štrekarska Noć muzeja u Dunjkovcu

Udruga “Međimurska gruda” iz Dunjkovca, Općina Nedelišće i njezina Turistička zajednica bile su domaćini Noći muzeja 1. veljače održane na željezničkoj postaji Dunjkovec. Pripomogla je i Turistička zajednica Međimurske županije te Hrvatska turistička zajednica.

U prostoru koji su Hrvatske željeznice ustupile Međimurskoj grudi na upravljanje i održavanje, otvorena je zbirka “Štrekari” koja svojim eksponatima dočarava način putovanja ljudi i roba koncem 19. i početkom 20. stoljeća. Eksponati koje je udruga pribavljala godinama još uvijek se upotpunjuju, a publike ne nedostaje s obzirom da je zbirka zanimljiva školarcima i nastavnicima. Svatko tko se u Noći muzeja zatekao na dunjkovskoj štreki uživio se u razgovore o prošlosti, dobro raspoloženje i nagovještaje novih druženja. Domaćini su pripremili osvježenje i domjenak te zvučnu kulisu izložbe.

Vrijedi dodati kako je zbirka “Štrekari” posvećena željezničarima i radnicima koji su prugu gradili i održavali je. Nekoć je najveći broj radnika na izgradnji pruge upravo bio iz Dunjkovca, a njihove obitelji sačuvale su najveći dio eksponata i povjerile iz aktualnoj zbirci.

Željeznička pruga kroz Dunjkovec i Macinec dio je najstarije hrvatske pruge izgrađene 1860. godine.

 

Dunjkovec Strekari (3) Dunjkovec Strekari (6) Dunjkovec Strekari (8) Dunjkovec Strekari (9) Dunjkovec Strekari (10)

Skip to content