Odrzane glazbene svecanosti Josip Vrhovski

Pjevački zbor „Josip Vrhovski“ održao je još jedne Glazbene svečanosti Josipa Vrhovskog u Črečanu. Uz ime skladatelja i glazbenog pedagoga rođenog 1902. u mjestu koje danas njegovo ime slavi spomenutom manifestacijom, vezuju se brojne skladbe, osnivanje orkestara, rad na mjestu ravnatelja glazbenih škola i rado spominjana himna rodnog sela „Črečan selo“.

Da, Črečan selo je 6. svibnja ugostilo dosad najveći broj izvođača, gostiju i publike na svečanosti koja je započela polaganjem vijenca ispred rodne kuće Josipa Vrhovskog u pet popodnevnih sati. U mjesnom domu potom je održan koncert na kojem je nastupio Dječji pjevački zbor „Josip Vrhovski“, Pjevački zbor „Josip Vrhovski“  te Pjevački zbor Brežice i Tamburački orkestar Artiče  koji  su posebno podigli atmosferu. Skladnost i srdačnost događaju pridonio je i bračni par Elizabeta i Dragutin Križanić. Prijatelji iz Slovenije priredili su domaćinima iznenađenje koje će se dugo pamtiti i to u prepunoj dvorani Društvenog doma kojem se na vanjskim zidovima publika također stisnula.

Dostojanstveno, nezapamćeno svečano slavila se glazba, pjesma, jezik koji svi razumiju. Pridonijele su tome i dame iz Udruge žena Črečan te članovi Vijeća mjesnog odbora Črečan koji su bez zadrške pružili pomoć u održavanju programa u koji su se uklopili i neki ležerniji sadržaji. Naime, u prijepodnevnim satima je na istom mjestu održan kulinarski dvoboj praćen javljanjima Mirka Fodora i Andre Tomovića u program Hrvatskog radija. U eter su prenijeli atmosferu Črečana i njegovih ljudi, ali i kuharsku spretnost dvaju takmaca: Udruge žena i izazivača iz Zbora. Pobijedili su pjevači. Na dan Glazbenih svečanosti Josipa Vrhovskog pobijedili su na svaki način.

 

Skip to content