Obiljezena 99. obljetnica pripojenja Medjimurja Hrvatskoj

U utorak, 09. siječnja 2018. godine ispred rodne kuće dr. Ivana Novaka okupili su se čelnici općina i županije, štovatelji jednog od osloboditelja Međimurja kako bi mu odali počast. Upravo je ovaj publicist, književnik i političar, rođen u malom selu Macincu najistaknutiji borac za hrvatsku nacionalnu ideju u Međimurju.
A da je u tome uspio govori i činjenica da je na današnji dan 1919. godine ispred franjevačke crkve u Čakovcu održana javna skupština. Na toj skupštini donijeta je Rezolucija o odcjepljenju Međimurja od Mađarske, a u zbirkama dr. Vinka Žganca nezaobilazni je citat koji svjedoči ovom događaju: „Hrvati iz cielog Međimurja, pred cielim svietom otvoreno, odlučno, jednodušno i samasviesno izjavljuju: Za uvek se odcjepljujemo ad mađarske države, kojoj smo do sodo pripadali samo pod utjecajem sile i protiv svoje volje.”

Ovom simboličnom gestom ne samo da se odaje počast dr. Ivanu Novaku, već je poruka jasna: ne smije se zaboraviti ovaj veliki dan koji je svim Međimurkama i Međimurcima omogućio samostalnost i slobodu.

Skip to content