ODRŽAN 1. FESTIVAL MEĐIMURSKIH SLASTICA – BAKINI KOLAČI

Udruga za očuvanje kulturne baštine “Međimurska gruda” iz Dunjkovca je uz podršku Turističke zajednice Općine Nedelišće i Turističke zajednice Međimurske županije pokrenula festival međimurskih slastica “Bakini kolači”, održan 26. rujna u dvorani Mesapa u Nedelišću. Pod pokroviteljstvom Međimurske županije i Općine Nedelišće na manifestaciji se okupilo devetnaest udruga i pojedinki koje su se, osim kao izlagači i demonstratori, natjecale za titulu najboljeg kolača, spravljenog po recepturi tipičnoj za ovdašnje podneblje. Manifestaciju je otvorio župan Matija Posavec, a izlagačima i publici su se obratili i predsjednik “Međimurske grude” Franjo Soldat i donačelnik u Nedelišću Željko Kacun.

Ideja “Međimurske grude” bila je da pobjednički kolač najavi i mjesto održavanja manifestacije 2016. godine – pa se tako i dogodilo. Na jesen 2016. godine “Bakini kolači” će po drugi put biti održani u Murskom Središću.

Naime, među 19 prijavljenih pojedinki i njihovih kolača, najbolji je bio upravo onaj koji je spravila Klara Glavina iz Murskog Središća, inače članica Društva žena. Zdiganom pogačom sa sirom i makom, osvojila je nagradu za najbolji kolač, a prezentacijom stola i prikladnom odjećom osvojila je i titulu “Izvorno međimursko”. Gospođa Klara je tako kući otišla sa dvije lente koje joj je stavio načelnik Općine Nedelišće Darko Dania.

U kategoriji najboljeg kolača, drugo mjesto osvojili su zeljovi štrukli s plučecima koje je spravila Ivanka Bene iz Pušćina, dok je Spomenka Marciuš iz Dunjkovca, sa svojim cvirkešima, uzela treće mjesto. Dame su nagrađene, a Serjončanke su najavile susret u Murskom Središću.

(4) (7) (9) (11) (15) (18) (20)