Međimurski cekari u Baranji

LAG Međimurski doli i bregi je zajedno s cekerašicama s kojima surađuje, otputovao na dvodnevni posjet LAG-u Baranja na čijem su se području organizirale radionice pletenja cekara od 10. do 11. lipnja 2021. godine. Na tom posjetu pridružila im se i Turistička zajednica Općine Nedelišće budući da je naglasak posjeta bio upravo na cekarima, jednom od simbola Općine Nedelišće.

Radionice su rezultat dugogodišnje suradnje dvaju LAG-ova iz Međimurja i Baranje, a potaknute su činjenicom da u Baranji živi mnogo Međimuraca koji njeguju međimurski identitet. Tako su sa zainteresiranim Baranjkama, od kojih većina ima međimurske korijene, održane radionice pletenja cekara u suradnji s cekerašicama iz Udruge žena Nedelišće (Dušanka Medved i Branka Fegeš), KUU Seljačka Sloga Nedelišće (Ana Srnec i Marija Kukolić) te Udruge žena Pušćine (Ivanka Bene i Rozina Fegeš).

Prvi dan događanje je održano u Etnološkom centru baranjske baštine u Belom Manastiru, na početku kojeg je upriličeno otvaranje s prigodnim programom i predstavljanjem projekta „Turizmom razvijamo područje“, u sklopu kojeg se aktivnost provodi. Doprinos iz struke dala je Janja Kovač, kustosica i voditeljica etnografskih zbirki Muzeja Međimurja Čakovec koja je prilikom otvaranja održala predavanje o umijeću pletenja cekara i ostalih uporabnih predmeta od komušine kao važnoj nematerijalnoj kulturnoj baštini Međimurja koja je u postupku zaštite..

Tijekom boravka u Baranji, sudionici su imali prilike sudjelovati i u kratkom studijskom obilasku te su tako uz vodstvo domaćina obišli Batinski spomenik i Pčelarstvo Kovačić prvi dan te Beljski vinograd i Kopački rit drugi dan boravka, a nakon održanog drugog dijela radionice pletenja cekara u Seoskom gospodarstvu Ivica i Marica u Karancu.

 

Skip to content